Sidor

onsdag 15 september 2010

Meningslöst pappersarbete!

När Mira föddes var det en massa entusiastiska försäkringsbolag som ringde upp oss för att vi skulle teckna barnförsäkring hos dem. Till en del svarade jag bara att jag inte orkade prata och att vi fick återkomma. Men ibland orkade jag lägga lite mer energi och började fråga om vad som gällde barn med Downs syndrom. Det visade sig vara en  hel djungel. Men sammanfattningsvis fick jag svaret att vi troligtvis inte kunde teckna någon försäkring för henne, i så fall var det en olycksfallsförsäkring. Jag fick rekommendationen att fylla i en ansökan om försäkring och skicka till de olika försäkringsbolagen för att beskriva situationen.

Efter varje samtal blev jag lika ledsen och besviken. Det räckte inte med att Mira hade Downs syndrom utan skulle även särbehandlas på andra sätt. Kuverten med blanketter från de olika försäkringsbolagen damp ner i brevinkastet och jag staplade dem på hög.

Efter ett tag tog jag dock mig i kragen. Jag började sätta mig in i de olika försäkringarna och fyllde i ansökningarna. Ni som har gjort det vet vad jag pratar om.... hälsodeklaration... varje liten åkomma och symtom ska beskrivas ut och in i det oändliga.

Har du någon sjukdom?
När hade du senast några symtom?
Var och av vem har du behandlats (fullständig adress, namn och nummer)?
När blev du besvärsfri?

Och så här fortsätter det, besvara dessa frågor när det gäller Downs syndrom om du kan!
Hm... Är Downs syndrom en sjukdom eller ska jag nämna alla personerna på habiliteringen? Besvärsfri.... är det ett besvär att ha DS eller blir man någonsin besvärsfri?

I alla fall tog det massor med tid att fylla i de alla olika formulären. För ni tror väl inte att man kan skicka samma formulär till de olika försäkringsbolagen!? Nejdå, varje bolag har sitt eget formulär med krångliga och invecklade frågor!

När väl breven var postade var det bara att vänta på att ansökningarna skulle granskas och besluten fattas.

Varje svarsbrev inleddes med: - Pga av att Mira har Downs syndrom kan ni inte teckna vald försäkring. Nähä... har Mira Downs syndrom!? Det var något nytt! Tänk att jag missat det! Dessutom, varför skulle jag lägga ner en massa tid på att fylla i blanketterna när det hade räckt med en mening;
-Vilken försäkring kan vi teckna för vår dotter som har Downs syndrom?

De hade dock olika varianter på olycksfallsförsäkringar som vi kunde teckna. Så det var bara att börja läsa igenom alla papper på nytt, för att försöka välja den försäkring som verkade mest vettig och prisvärd. Varför ska vi betala en massa pengar när vi ändå kanske inte kan få ut något för det!? Jag kan slå vad om att om Mira skulle cykla omkull och slå sig skulle hon inte få ut nått pga att hon har Downs syndrom. De kan säkert hitta någon bra anledning till att hon har lättare cyklar omkull.

Efter all pappersexercis lyckades vi dock välja en försäkring!

Men, ingen försäkring i världen skulle kunna ersätta en skada på vårt fantastiska lilla underverk om det skulle hända något! Vi älskar henne oavsett om hon har DS eller inte!

2 kommentarer:

  1. Det finns bara ett enda försäkringsbolag där man kan teckna försäkring innan förlossning som "täcker" att man får barn med DS..... när ungen väl är ute är det "kört" pga. allt som är mer benäget att hända. Jag har inte Downs men i teorin borde ingen vilja försäkra mig heller för jag är fruktansvärt benägen till det mesta...speciellt olycksfall.

    SvaraRadera
  2. hej!
    vi är precis i samma sits som er.. vi har dock inte valt någon försäkring än.. får man fråga vilken försäkring ni valde?
    MVH// mange

    SvaraRadera